Skola
Skolaktiviteter på Kin hösten 2024 och våren 2025
Fasta dialogbaserade workshops
Till varje utställning designar vi en dialogbaserad workshop anpassad för olika årskurser. I en blandning av samtal om enskilda konstverk och små kreativa övningar närmar vi oss tillsammans konstverken och utställningens teman, diskuterar konstnärernas syn på världen och provar deras tekniker i museets verkstad. Workshoparna är gratis.
Workshoptema oktober 2024–mars 2025
Under perioden 23 oktober 2024 till 16 mars 2025 kommer utställningen I stjärnornas fotspår: Britta Marakatt-Labbas broderade världar att visas på Kin. I samband med utställningen erbjuds en workshop där berättande, broderi och collage står i centrum. Genom Marakatt-Labbas broderade världar får eleverna genom kreativt skapande undersöka personliga historier och berättelser tillsammans med Kins förmedlare. Läs mer om utställningen här.
Skräddarsydda workshops
Vi erbjuder skräddarsydda workshops anpassade speciellt för aktuell undervisning, till exempel inom ämnena svenska, engelska, historia, SO och NO. Workshoparna är gratis. Kontakta våra förmedlare för mer information.
Konstverkstan som lärandemiljö
Är det läge för en annan dynamik i den klassiska undervisningsveckan? Vi erbjuder vår Konstverkstad på våning 0,5 som en extern lärandemiljö för skolor att ha sin undervisning i på egen hand. Konstverkstan kan bokas i förväg och är gratis. Konstmaterial ingår inte.
I Kiruna under en dag
Klasser som kommer till Kirunas nya centrum med buss för att exempelvis gå på en teater- eller dansföreställning är välkomna att besöka Kin och möta våra utställningar och förmedlare. Det går bra att äta medhavd matsäck i Konstverkstan och vi kan skräddarsy kortare eller längre program i samband med det. Man kan även vänta på bussen i Konstverkstan!
Kolloverksamhet
Teckningskollo
13-16 augusti
Konstverkstan plan 0,5
Avsluta sommarlovet på Kin! Under fyra dagar samlas vi i Kins Konstverkstad för att teckna med utgångspunkt i den aktuella utställningen Att möta Aili—Lena Ylipää och Aili Kangas. Konstkollot hålls av Kins konstförmedlare Märta Öringe, och första dagen, tisdag den 13 augusti, finns konstnären Lena Ylipää på plats för att inspirera deltagarna. Kollot är gratis och öppet för alla. Ta med egen lunch, Kin bjuder på frukt och dryck.
Konstkollo på höstlovet
29 oktober —1 november
Kl 11:00—15:00
Konstverkstan plan 0,5
Under fyra dagar på höstlovet håller den samiska konstnären Inga-Wiktoria Påve kollo i teckning i Kins Konstverkstad, som en del av utställningen I stjärnornas fotspår – Britta Marakatt-Labbas broderade världar. Under kollot får deltagarna lära sig att teckna det vi har omkring oss i vardagen, och hur man kan få handen att imitera det ögat ser undersöks tillsammans med konstnären. Skissboken är ett viktigt verktyg som deltagarna tillsammans kommer utforska. Passar alla åldrar, inga förkunskaper behövs. Kollot är gratis, Kin bjuder på kaffe, te, saft och frukt.
Inga-Wiktoria Påve är bildkonstnär och designer baserad i Giron/Kiruna-området. Hon växte upp i en traditionell renskötande sameby och det är från det arvet hon hämtar sin inspiration. Påve har dubbla examina, dels som lärare i sitt hemspråk nordsamiska och dels bildlärarutbildningen vid Umeå Universitet. Hon har även studerat traditionellt samiskt hantverk på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk.
Konstkollo på Kin jullovet 2025
Torsdag 2 januari—lördag 4 januari 2025
kl 12:00-16:00
Konstverkstan, plan 0.5
Hemmagjort papper och nybyggda penslar – Med inspiration från verk av Britta Marakatt-Labba där hon har återanvänt material som gamla segel och mjölsäckar gör vi tillsammans papper och penslar. Det vita pappersarket är ofta det material vi använder när vi ritar, målar och klipper fram våra fantasier. Men måste pappret vara vitt, ha vara helt med raka kanter eller ens vara platt? Likt Britta Marakatt-Labba kommer vi att arbeta med materialets skevhet och defekter. Genom att återanvända papper som blivit över från Kins Konstverkstad tillverkar vi pappersmassa och experimenterar med olika former och färgtekniker. Medan papperet torkar gör vi våra egna penslar av material vi hittar i Konstverkstan. Kan man måla med ståltråd? Hur stor kan en pensel vara? Måste man ens hålla penseln i handen? När papperet är torrt går vi loss med de nybyggda penslarna! Konstkollot leds av konstnär Matilda Kenttä.
Presentation av deltagarnas alster söndag 5 januari
kl 13:00 i Konstverkstan
Matilda Kenttä (1993) är textilkonstnär från Kiruna. År 2020 tog hon examen från Gerrit Rietveld Academie och dess program Textil och text. I hennes praktik är väven central både som metafor och som metod för seende och som länk till materialitet och text. Hennes intresse kretsar kring handvävning genom historien som ett när av metaforer för kvinnors arbete.
Kontakta våra förmedlare
Emma Pettersson Juntti
Emma.pettersson.juntti@kinmuseum.se
Tel: +46 (0) 73-028 34 57
Märta Öringe
Marta.oringe@kinmuseum.se
Tel: +46 (0) 73 505 85 43
Adress: Stadshustorget 1, 98130 Kiruna
www.Kinmuseum.se